1522, IGNASI DE LOIOLA A MANRESA, L'HOME DEL SAC

QUI ERA IGNASI DE LOIOLA?

Iñigo López de Recalde era fill d’una família noble. Nasqué al petit poble basc d’Azpeitia, l’any 1491. Educat a Arévalo (Ávila), entrà al servei dels reis de Castella. Bon diplomàtic i militar, fou ferit greument en una cama, defensant la ciutat de Pamplona. Mentre s’estava recuperant, i arran d’unes lectures, optà per fer un canvi radical en la seva vida i inicià un pelegrinatge a Jerusalem. Anà a embarcar-se al port de Barcelona.

De camí, passà pel monestir de Sta. Maria de Montserrat. D’aquí, anà a Manresa on visqué durant onze mesos, que foren decisius en la seva transformació espiritual. Segons ell mateix relatà, fou en aquesta ciutat on tingué les experiències místiques i espirituals que l’inspiraren en la redacció de la seva obra principal: Els Exercicis Espirituals. Finalment s’embarcà a Barcelona i anà a Terra Santa.

De retorn, decidí estudiar. Primer a Barcelona i després a Alcalá de Henares i a Salamanca, fins que fou empresonat per la Inquisició.

Continuà els estudis a París on formà un grup de deu companys que es proposaren, en el termini d’un any, anar a Terra Santa i esdevenir missioners. I si això no fos possible, es posarien a les ordres del Papa. Un cop ordenat sacerdot, i davant la impossibilitat d’anar a Jerusalem, es posaren al servei del Papa Pau III. Al 1540 varen fundar la Companyia de Jesús, i Ignasi en fou escollit el primer superior. Continuà com a tal fins a la seva mort, esdevinguda el 1556, quan tenia 65 anys.

L’any 1609, el Papa Pau V el va beatificar. I el 1622 fou proclamat sant.

QUÈ VA FER?

A partir de les experiències tingudes a Manresa, va escriure el llibre dels Exercicis Espirituals. Un mètode de recerca de la voluntat de Déu que consisteix a dedicar un període de 30 dies de silenci a la meditació i a la reflexió, durant els quals es revisa la vida d’un mateix i se'l convida a seguir el model de vida de Jesús, a comprometre’s, i a practicar la solidaritat.

Va fundar la Companyia de Jesús, un nou orde religiós, al qual, als vots d'obediència, pobresa i castedat, afegí el d’obediència al Papa.

Es va dedicar a dues tasques extraordinàries: l’ensenyament i les missions, especialment a Amèrica i a Àsia, al costat dels més pobres.

Actualment és un dels ordes religiosos amb més nombre de membres. Els jesuïtes són persones d’una gran formació i disposades a dur a terme la seva tasca en les condicions més difícils i diverses.